VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (38 votes cast)
Hertenstoofvlees
Wanneer het wildseizoen aanbreekt kunnen heel wat chefs hun hartje ophalen met allerhande wild. Wild bereiden hoeft niet moeilijk te zijn, je kan gerust een klassieker zoals stoofvlees bereiden met ree- of hertenvlees. Alledaagse kost zonder veel moeite, en toch dat lekker beetje anders.
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
1uur
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
1uur
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Smelt het klontje boter in een ruime stoofpot. Fruit de fijngesneden ui en voeg vervolgens het vlees toe. Schroei de stukken vlees kort maar krachtig aan en voeg een snuifje peper en zout toe. Roer goed.
  2. Draai het vuur wat zachter eenmaal het vlees licht gebruind is. Voeg het bier, de blaadjes laurier, kruidnagel en de jeneverbessen toe. Laat ruim een half uur pruttelen op een zacht vuur.
  3. Na een dik half uur pruttelen, zou het bier grotendeels opgenomen moeten zijn door het vlees. Om van het overige vocht de typische stoofvleessaus te maken, leg je de met mosterd besmeerde boterhammen bovenop het vlees. Sluit het deksel en laat opnieuw een half uurtje stoven op een zacht vuur.
  4. Controleer geregeld en voeg indien nodig wat water toe om het vlees van voldoende jus te blijven voorzien. Eenmaal de boterhammen wak beginnen te worden, kan je deze rustig onder het vlees roeren.
  5. Werk af door finaal te kruiden met peper en zout. Indien het stoofvlees onvoldoende ingedikt zou zijn, kan je nog een eetlepel gezeefde bloem in een glas water doen en toevoegen. Roer goed en laat in dat geval nog zeker even pruttelen zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  6. Haal de laurierblaadjes en eventueel ook de jeneverbesjes uit het stoofvlees. Serveer met verse frietjes of kroketjes, een knapperige salade van seizoensgroenten en een glas stevige rode wijn of kruidig bier.
Notities

Idealiter maak je ook dit stoofvlees de dag voordien. Zo kunnen de smaken zich beter ontwikkelen en komt het algehele karakter beter tot zijn recht.