Een hachis parmentier is een hartverwarmend en heel traditioneel ovengerecht uit Frankrijk. De basis is eenvoudig: gemengd gehakt (vaak van restjes) met puree in de oven, lekker simpel. Er bestaan talloze varianten en uitbreidingen op de deze klassieker. Sandra Bekkari vervangt in dit recept het vlees door – zoals we van haar gewoon zijn – een flinke dosis groentjes.
Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Versnijd de bloemkool in kleine roosjes en stoom (of kook) samen met de stukjes aardappel gaar.
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime pan, hoge pan. Fruit de gesnipperde ui en look.
Voeg alle fijngesneden groentjes toe (wortel, selder, courgette en paprika). Laat even stoven, schud goed op.
Voeg de plakjes champignon met een vers scheutje olijfolie toe. Laat even warmen en doe er dan de tomatenblokjes, het concentraat en de takjes tijm bij.
Stoof de groentjes verder aan en breng op smaak met voldoende peper, zout en paprikapoeder. Blus daarna met de rode wijn en breng zachtjes aan de kook.
Laat het groentesausje half afgedekt rustig sudderen tot de wijn voldoende gereduceerd is.
Doe ondertussen de geitenmelk en een scheut olijfolie bij de gestoomde/gegaarde aardappelen en bloemkoolroosjes. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en stamp tot een smeuïge puree.
Ondertussen mogen ook de gespoelde kikkererwten bij de groentesaus (door ze nu pas toe te voegen blijven ze knapperig). Laat nog een handvol minuten pruttelen.
Hak de twee boterhammen en amandelen tot paneermeel met behulp van een mixer/keukenrobot. Meng met de vers geraspte pecorino.
Vul een ovenschotel met de saus (verwijder eventueel de takjes tijm) en lepel daar de puree netjes over. Bedek met het paneermeel-mengsel.
Zet de ovenschotel 3 à 5 minuutjes onder een hete grill (of tot de bovenkant mooi begint te kleuren). Versier net voor het opdienen met wat grof gesnipperde peterselie. Smakelijk!