Pasta met tomatensaus brengt ons telkens weer bij de klassieke bolognese. Terwijl er heel wat meer mogelijkheden zijn om pasta en tomatensaus te combineren. Dit gerecht draait rond malse spekjes, een selectie groenten die aansluit bij de Franse keuken (ratatouille en cassoulet) en een heerlijk kaaskorstje.
Breng de pasta aan de kook in voldoende gezouten water. Je kan eventueel ook met een bouillonblokje werken om iets meer smaakvariatie te creëren.
Doe de spekreepjes met de fijngesneden uien in een ruime kookpot en bak kort op een hoog vuur. Vetstof is (nog) niet nodig, het spek bevat voldoende vet.
Eenmaal de spekjes licht gebakken zijn, mag je het vuur verlagen en de aubergine, paprika en rode bonen toevoegen. Laat rustig pruttelen op een middelmatig vuurtje. Voeg eventueel wat olijfolie toe indien meer vetstof nodig is. Zorg ook voor een eerste, licht, kruiding met peper en zout.
Van zodra de groenten gaar beginnen te worden, kan je de rode wijn toevoegen. Laat deze even inkoken en voeg nu ook de Provençaalse kruiden toe. Voorzie voldoende kruiding maar overdrijf niet.
Als de wijn stilaan ingekookt is, mag de tomatenpassata toegevoegd worden. Voeg wat rode Tabasco toe om een pittig accent te realiseren. Daarnaast is het ook tijd voor een eetlepel balsamicoazijn, zo creëer je een welgekomen zoetzure toets.
Laat de saus wederom enkele minuten pruttelen. Controleer of alles op smaak is, voeg eventueel extra kruiding toe (peper, zout, Provençaalse kruiden en/of Tabasco). Ondertussen zou ook de pasta gaar moeten zijn. Laat uitlekken en meng onder de saus eenmaal deze naar wens ingedikt en op smaak is.
Stort de pasta en saus uit in een ruime ovenschaal. Bedek de bovenkant met plakjes mozzarella en Parmezaanse kaas. Wees niet overdadig, dat zou het gerecht nodeloos zwaar maken. Zet de schotel 10 minuten onder een voorverwarmde grill (200°). Eenmaal alle kaas netjes gesmolten is tot een smeuïg korstje kan je aan tafel. Smakelijk!