VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Champignonroomsaus
Champignonroomsaus behoort tot het basispakket ‘alledaagse recepten die je altijd kan inzetten’! Deze eenvoudige, romige saus past immers erg goed bij steak, kip, vis,… en is klaar zonder veel werk. Ontdek hieronder het perfecte basisrecept.
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
15minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
15minuten
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Snipper de ui en knoflook extra fijn. Versnijd de champignons in plakjes.
  2. Smelt een klontje boter in een pan. Fruit de sjalot met de knoflook tot die glazig wordt.
  3. Voeg de champignons toe en laat op een matig vuur aanbakken tot er geen vocht meer in de pan is. Kruid met voldoende peper en zout.
  4. Bestrooi met wat bloem, roer goed om en laat nog even aanbakken.
  5. Blus met een scheutje whisky of cognac. Laat de alcohol verdampen (of flambeer).
  6. Roer de room door de saus en laat op een zacht vuur pruttelen tot ingedikt naar wens. Werk af met peper en zout. Smakelijk!
Notities

Dit is een basisrecept, je kan er dus nog heel wat kanten mee uit. Zo kan je ook met kastanjechampignons of andere paddenstoelen werken (shiitake, oesterzwam,…) om een meer uitgesproken smaak te creĆ«ren. Vervolgens is het scheutje sterke drank is niet noodzakelijk, maar het geeft wel diepgang aan de saus. Opfrissen met citroen is ook lekker.