Een vrij eenvoudige en alledaagse bereiding die toch ook feestelijk kan ingezet kan worden? Risotto! Deze smeuïge klassieker uit de Italiaanse keuken kan zonder problemen gecombineerd worden met allerlei ingrediënten. Deze variant met stukjes butternut en scampi is ideaal tijdens de herfst- en wintermaanden.
Smelt in een ruime sauteuse (een hoge pan met deksel) een klontje boter. Fruit de gesnipperde sjalot en knoflook.
Versnijd de butternut in hapklare blokjes en laat even meestoven.
Voeg de rijst toe en laat even glazig bakken. Roer goed.
Blus met de witte wijn en laat het merendeel verdampen.
Voeg het kruidentuiltje toe en twee reepjes citroenschil (bewaar de rest van de citroen).
Overgiet met groentebouillon (of kippenbouillon) tot de rijst net onder staat. Roer even om, dek af en laat 20 à 30 minuten pruttelen op een lag vuur. Voeg nu en dan, indien nodig, wat bouillon toe.
Voeg naar het einde de scampi toe zodat ze nog 10 minuutjes kunnen mee garen.
Werk de risotto af eenmaal de rijst voldoende gegaard is. Roer los met een klontje boter en voeg de Parmezaanse kaas toe.
Kruid de risotto af met peper, zout, een beetje paprikapoeder en vers gesnipperde peterselie.
Serveer met de rest van de citroen in partjes zodat eenieder naar wens kan opfrissen. Smakelijk!