1sneetjebroodmet een eetlepel mosterd (het liefst Moutard a’ l’ancienne of dijon)
Instructies
Laat de boter smelten in een zware koekenpan op een middelgrote vlam
Snij het spek in plakjes van 1 centimeter
Bak het spek voor 5 minuten in boter totdat het krokant is, maar laat het niet aanbranden
Verwijder het spek met een schuimspaan uit de pan en zet het op een stuk keukenpapier om uit te lekken
Maak de vlam kleiner en voeg de fijngesneden uien en bruine suiker toe aan de pan met boter en spekvet
Laat de uien langzaam karameliseren totdat ze een mooie, bruine kleur hebben gekregen. Dit duurt zo’n 30-40 minuten
Doe een jasje van zout, peper en blom om het stoofvlees
Snijd het teentje knoflook fijn
Wanneer de uien zijn gekarameliseerd voeg je de knoflook toe. Blijf het geheel voor 2 minuten constant roeren
Verwijder het mengsel van uien en knoflook met een schuimspaan en zet het in een grote pan. Kijk of er genoeg olie in de pan is overgebleven om het vlees te koken. Als er niet genoeg is, voeg je boter of spekvet toe
Zet de stukjes stoofvlees in dezelfde pan waarin de uien en spek zijn gebakken.
Laat voldoende ruimte tussen de stukken vlees zodat deze kunnen ademen
Laat het vlees aan alle kanten goed bruin worden. Dit kan 10-20 minuten duren: Afhankelijk van de grootte van de pan zal je meerdere malen moeten bakken en indien nodig boter moeten toevoegen.
* Het bruin laten worden van het vlees is belangrijk, want hierdoor worden alle smaken in het vlees opgenomen
Haal het vlees uit de pan: er zullen veel stukjes vastkleven aan de pan. Dit is een goed teken
Schenk het bier in de pan
Blus het geheel af met een houten lepel: Door met de lepel de onderkant van de pan te schrapen maak je alle bruine stukken vlees die in de pan zijn blijven kleven los. Deze stukken hebben veel smaak, dus je wil ze in je stoofpot hebben. Kook en roer het geheel totdat het bier begint te borrelen
Doe alle ingrediƫnten behalve het biermengsel in een Nederlandse oven of sudderpan
Voeg het biermengsel toe aan het geheel
Het bier zal genoeg zijn om het stoofvlees te stoven, maar niet om er een soepje van te maken
Voeg het sneetje brood met de mosterd toe aan het geheel: Het brood zal smelten tijdens het koken
In de Nederlandse oven op de kookplaat: kook het geheel met het deksel op de pan voor 3 uren op een lage vlam. Roer af en toe om er zeker van te zijn dat het brood oplost
Sudderpan: Kook het geheel met het deksel op de pan voor 6-7 uren op een lage vlam. Wanneer het bijna klaar is, roer in de pan om er zeker van te zijn dat het brood oplost
Kijk tijdens het kookproces of het brood begint te breken, zoals te zien is op de foto en blijf roeren
Een uur voor je klaar bent, kijk je weer hoe het brood eruit ziet. Blijf roeren om het zachte brood en de mosterd goed te verdelen over het geheel. Proef of het geheel genoeg zout en peper heeft en voeg indien nodig meer toe
Het uiteindelijk resultaat is bereikt wanneer het vlees uit elkaar gaat en de saus dik is
Notities
Serveer het gerecht met frietjes, appelmoes en een glas met hetzelfde bier dat je hebt gebruikt bij het koken van het vlees