VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
Varkensgebraad met tripel en knolselder (Jeroen Meus)
In dit recept gaat Jeroen Meus de familiale toer op. Het is geen moeilijk en heel smaakvol gerechtje dat zelfs wat rustiek is. Verwacht geen speciale smaken of specifieke technieken: gewone en vooral lekkere alledaagse kost!
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
50minuten
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd
50minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Laat het gebraad op kamertemperatuur komen en snijd de speklaag in een ruitjespatroon ondiep in. Kruid langs alle kanten met voldoende peper en zout.
  2. Verhit een royale klont boter in een ruime, ovenvaste stoofpot met deksel. Schroei het gebraad langs de vetkant. Schik er ook een deel van de gesnipperde sjalot rond.
  3. Schil de helft van de appels en snijd in fijne blokjes.
  4. Kleur na enkele minuutjes ook de andere kanten van het gebraad aan. Voeg dan de rest van de sjalot, de geplette look en stukjes appel toe aan de stoofpot. Ook de kruiden (laurier, tijm, rozemarijn en kruidnagel) mogen er bij.
  5. Haal het gekleurde gebraad even uit de stoofpot en roer alles goed om. Leg het gebraad er terug op en giet de helft van het bier over het vlees.
  6. Dek de stoofpot af en zet in een voorverwarmde oven (200°). Laat 25 minuten smoren.
  7. Schil ondertussen de aardappelen en knolselder. Snijd in evengrote stukken en kook gaar in een ruime hoeveelheid gezouten water.
  8. Neem het vlees uit de oven en wikkel het in voldoende aluminiumfolie. Laat 25 minuutjes rusten zodat het nog malser wordt.
  9. Haal de kruiden uit de stoofpot, die hebben hun werk gedaan. Roer de rest van het bier bij de saus en laat de alcohol verdampen op een matig vuur. Roer er dan de graanmosterd onder en werk af met peper/zout. Houd warm.
  10. Giet de gegaarde aardappelen met knolselder af en pureer. Voeg de eidooiers, een scheutje melk en een klontje boter toe. Kruid naar wens met selderijzout, nootmuskaat en/of peper.
  11. Schil de andere helft van de appels en snijd in fijne partjes. Bak net voor het opdienen aan in een hete pan met bruisende boter.
  12. Pak het vlees terug uit en meng de sappen onder de saus. Snijd het vlees in dikke plakken en serveer dadelijk met een flinke schep puree, een lepeltje saus en enkele gebakken appelpartjes. Smakelijk!