Wat ooit een goedbewaard slagersgeheim was, kan je ondertussen ook gewoon in de supermarkt kopen: varkenswangetjes! Deze delicatesse levert botermalse stukjes vlees op als je ze langzaam stooft. Perfect voor liefhebbers van stoofvlees die een culinair trapje hoger willen.
Snijd de vliezen van de varkenswangen. Laat dit over aan je slager indien je hier niet ervaren of handig in bent.
Versnijd de gekuiste varkenswangetjes, net zoals gewoon stoofvlees, in hapklare stukken. Kruid ze met peper en zout.
Verhit een braadpan met voldoende boter. Schroei de stukjes vlees aan in de hete boter. Werk eventueel in delen zodat de stukjes gelijkmatig schroeien (niet bakken!).
Smelt in een ruime stoofpot een flinke klont boter. Fruit de gesnipperde uien met het geplette teentje look. Voeg dan de geschroeide stukjes vlees toe.
Blus de hete pan met het bier. Laat het bier warmen en roer ondertussen alle aanbaksels los. Giet het dan in de stoofpot. Ook de bruine suiker mag er bij.
Bind de kruiden (peterselie, tijm, laurier en kruidnagel) samen tot een kruidentuiltje. Voeg toe aan de stoofpot.
Besmeer de boterham met de mosterd en leg deze op het vlees. Dek af en laat het vlees minstens één uur, bij voorkeur twee uur stoven op een zacht vuurtje.
Verwijder het kruidentuiltje. Controleer of de stoverij nog peper en/of zout nodig heeft. Serveer met frietjes of kroketjes, een knapperig slaatje (witloof, bijvoorbeeld) en een stevig biertje. Smakelijk!