VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.8/5 (4 votes cast)
Stoofvlees met friet (Jeroen Meus)
In eender welke nationale enquête scoort stoofvlees met friet erg hoog wanneer je om het lievelingsgerecht vraagt. Deze door-en-door Belgische klassieker is het allerlekkerst wanneer je alles helemaal zelf klaar maakte. Niemand geschikter dan Jeroen Meus om je bij dat vaderlandslievende proces te begeleiden!
Porties Prep Tijd
4personen 30minuten
Kook Tijd
2uur
Porties Prep Tijd
4personen 30minuten
Kook Tijd
2uur
Ingrediënten
Stoofvlees
Verse frieten
Instructies
  1. Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot. Fruit de gesnipperde uien zonder ze te laten bruinen.
  2. Verhit ondertussen een braadpan. Schroei de stukjes stoofvlees aan in wat boter. Kruid tijdens het bakken met voldoende peper en zout.
  3. Voeg de aangebakken stukjes stoofvlees toe aan de uien. Werk gerust in delen.
  4. Giet het bier in de hete braadpan. Roer alle aanbaksels los en breng het bier aan de kook. Voeg dan toe aan het vlees.
  5. Maak een kruidentuiltje van tijm en laurier, voeg samen met de kruidnagel en Luikse stroop toe aan het stoofvlees.
  6. Besmeer de boterham met een flinke laag (scherpe) mosterd. Leg op het vlees met de mosterd naar onder.
  7. Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur pruttelen op een zacht vuur. Het deksel hoeft pas op de pot wanneer de saus voldoende ingedikt is. Roer af en toe zachtjes om.
  8. Werk het stoofvlees af met een scheutje azijn, peper en zout.
  9. Schil de aardappelen terwijl het stoofvlees pruttelt. Versnijd in frietjes. Spoel de frietjes zeker niet af, het zetmeel is noodzakelijk.
  10. Bak de frietjes een eerste keer op 140° zonder te kleuren. Laat helemaal afkoelen.
  11. Bak de frietjes, net voor etenstijd, een tweede keer op 180° tot ze knapperig en goudbruin zijn. Serveer met het stoofvlees, mayonaise en een fris slaatje. smakelijk!
Notities

Stoofvlees wordt nog lekkerder wanneer je het een dag op voorhand klaarmaakt. Let er dan wel op dat je het vlees zachtjes opwarmt.