VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.9/5 (24 votes cast)
Selder in tomatensaus
Een makkelijke Vlaamse klassieker met een zuiderse toets.
Porties Prep Tijd
4 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
4 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Snij de ui fijn en laat even stoven in een scheutje olijfolie.
  2. Ondertussen kan je de selder afspoelen en in hapklare brokken snijden (ongeveer één centimeter dik). Ook de bladeren kan je gerust gebruiken, dit brengt iets meer variatie in de structuur. Restjes kan je bewaren en later verwerken in een groentesoep.
  3. Voeg de stukjes selder bij de ui eenmaal deze glazig begint te worden. Laat de selder enkele minuten stoven op een middelmatig vuurtje. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe, ook een snuifje peper/zout kan geen kwaad.
  4. Terwijl de selder stooft kan je enkele aardappelen schillen. Snij ze in blokjes en kook ze in gezouten water, slechts halfgaar. Laat ze zeker niet te gaar worden.
  5. Eenmaal de selder voldoende gestoofd is voeg je de tomatenpassata toe. Bepaal vooral zelf hoe gaar je de selder wil stoven, selder kan zowel kort (knapperig en fris) als lang (smeuïg en zacht) gestoofd worden. Van zodra je de passata hebt toegevoegd, laat je alles nog een kwartiert pruttelen op een zacht vuurtje.
  6. Doe er 5 minuutjes voor het opdienen de halfgare stukjes aardappel bij, deze kunnen nu verder garen in de warme tomatensaus. Voeg tot slot peper en zout naar wens toe. Werk af met een flinke portie salie, dit zuiderse kruid past perfect bij tomatensaus en selder. Het versterkt en vult de smaken heerlijk aan.
  7. Terwijl de stukjes aardappel helemaal gaar worden, bak je de hamburgers. Schroei ze langs beide kanten op een hoog vuur en laat daarna nog even garen op een zacht tot middelmatig vuurtje. Elke soort burger past prima bij dit gerechtje, zowel varkens-, runds- als lamsburgers zijn prima. Ook gehaktballetjes passen uitstekend. Smakelijk!