VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (6 votes cast)
Rundsbouillon
Lekkere sauzen en soepen vertrekken van een goede bouillon (fond). Je kan deze makkelijk zelf bereiden; niet moeilijk, niet duur en lekker. Deze rundsbouillon is gebaseerd op de groentebouillon van Jeroen Meus.
Porties Prep Tijd
2liter 10minuten
Kook Tijd
2uur
Porties Prep Tijd
2liter 10minuten
Kook Tijd
2uur
Ingrediƫnten
Instructies
  1. Versnijd alle groentes in grove stukken en stoof kort aan in een klein beetje boter.
  2. Voeg het water toe, samen met alle kruiden. Bind de takjes tijm, rozemarijn en het busseltje peterselie samen zodat je dit nadien makkelijk kan verwijderen.
  3. Breng op een gezapig vuur aan de kook en voeg vervolgens het vlees toe. Grove stukken vlees kan je eventueel wat fijner snijden. Zorg er vooral voor dat alle stukjes vet mee in de pot gaan.
  4. Laat de bouillon minstens twee uur zonder deksel pruttelen op een zacht vuur. Hoe langer je de bouillon laat trekken, hoe krachtiger en geconcentreerder de smaak zal zijn.
  5. Zeef de bouillon. Alle groenten, kruiden en beenderen kan je wegwerpen, deze hebben hun smaak afgegeven. Stukken vlees kan je wel bijhouden, deze zullen botermals zijn en zacht smaken. Ideaal voor een salade of in de soep.
  6. Werk de bouillon af naar wens met zout en eventueel nog wat peper. Een goede bouillon smaakt krachtig maar overheerst niet, kruid dus met mate. Om de smaak te versterken kan je de gezeefde bouillon opnieuw inkoken tot deze dikker/krachtiger wordt.
  7. Laat tot slot afkoelen zodat het vet bovenaan gaat drijven en uiteindelijk stolt. Je kan het vet op die manier makkelijk wegnemen om er een magere en gezonde bouillon van te maken.
Notities

Verse bouillon kan je eventjes bewaren, het is echter net zo makkelijk om de bouillon in porties te verdelen en in te vriezen. Zo heb je altijd een zalig zelfgemaakte basis voor soepen en sausen in huis.