Werken met een wok is erg dankbaar koken: het gaat snel en je hebt zonder veel moeite een smakelijk resultaat. Met behulp van dit recept kan je de lat een beetje hoger leggen. Een smakelijke eendenfilet precies garen, de groentjes perfect stoven, de saus à point kruiden? Geen probleem!
Laat de eendenfilets op kamertemperatuur komen en snijd de vel/vetkant in met een scherp mesje door oppervlakkige sneden in een ruitjespatroon te maken. Bestrooi beide kanten van het vlees met peper en zout.
Verhit een braadpan zonder vetstof en schroei de eendenfilets op de velkant. Draai net voor het zwart zou worden om en schroei ook de andere kant goudbruin. Blus met een scheutje sojasaus en rode porto.
Zet de eendenfilets met de velkant naar boven in een voorverwarmde oven van 160°. Laat een kwartiertje verder garen.
Zet de pan met het braadvocht opnieuw op het vuur (zachter, deze keer) en fruit de rode ui met het teentje look. Voeg de rest van de sojasaus, rode porto en de honing toe. Laat zachtjes inkoken tot een stevig sausje. Voeg wat water toe indien de saus te dik wordt. Werk af met een flinke portie peper en chili. Hoe meer, hoe pittiger, dat spreekt voor zich. Wil je meer saus? Voeg simpelweg sojasaus, porto, honing en eventueel water in gelijkmatige porties toe.
Breng ondertussen een ruime portie gezouten water aan de kook voor de noedels. Controleer op voorhand de gaartijd op de verpakking zodat je de totale timing goed inschat op voorhand. Noedels hoeven doorgaans slechts 5 minuutjes te koken.
Verhit een wokpan – of gebruik gewoon de braadpan indien je geen wok hebt – en doe er de saus in. Laat flink heet worden, zonder te verbranden, en voeg de groentjes toe (witte kool, prei, paprika en sojascheuten). Roerbak kort. De groentjes moeten warm maar mogen nog knapperig zijn.
Indien je timing goed zet, zijn vlees, noedels en groentjes ongeveer gelijk klaar. De groentjes hou je warm in de wok, ondertussen kan je de noedels laten uitlekken. Haal de eendenfilets uit de oven en snijd in fijne schijfjes (ongeveer een halve centimeter) en snijd vervolgens in fijne reepjes (opnieuw zo’n halve centimeter). De korst – die nu lekker krokant en vol smaak zou moeten zijn – kan je gewoon mee snijden.
Voeg de uitgelekte noedels en de eendenreepjes toe aan de gewokte groentjes. Roer goed en controleer nog even op smaak en voeg naar wens sojasaus, peper en/of chili toe. Dien onmiddellijk op. Smakelijk!