VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Pepernoten
Begin december is het traditionele hoogtepunt voor kinderen weer daar: Sinterklaas! Dit gezellige kinderfeest staat al decennia synoniem voor lekkernijen. Vooral speculaas mag niet ontbreken. Deze kruidige koek is in België, Nederland en Duitsland heel populair. In Nederland zijn vooral de kleine koekjes geliefd: pepernoten (of kruidnoten). Met dit recept maak jij deze lekkernij zelf in een handomdraai!
Porties Prep Tijd
6personen 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 15minuten
Porties Prep Tijd
6personen 10minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15minuten 15minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 160°.
  2. Meng de boter met de suiker, kruiden, bloem en het snuifje zout tot een homogene massa.
  3. Voeg de melk toe en kneed verder tot het mengsel een zacht deeg is geworden.
  4. Rol het deeg in worstjes met een diameter van ongeveer twee centimeter. Snijd in plakjes van één à twee centimeter dik.
  5. Leg een blad keukenpapier op een bakplaat en schik er de stukjes deeg op. Laat voldoende ruimte tussen (de pepernoten zetten wat uit tijdens het bakken) en druk ze een beetje aan.
  6. Laat de pepernoten een kwartiertje bakken (of tot ze gaar zijn). Helemaal hard hoeven ze zeker niet te zijn, dat gebeurt pas tijdens het afkoelen.
  7. Laat de pepernoten helemaal afkoelen en bewaar, indien nodig, in een afgesloten pot. Smakelijk!
Notities

Met dit basisrecept kan je uiteraard alle kanten uit. Je hoeft er bijvoorbeeld niet noodzakelijk noten van te maken. Pas wel de baktijd aan naargelang de vorm die je kiest.