Moussaka kan je gerust beschouwen als het nationale gerecht van Griekenland. Deze stevige ovenschotel is wereldberoemd vanwege de volle en karakteristieke smaak. Het wordt wel eens vergeleken met Lasagne, maar dan met lamsgehakt, aardappelen en aubergine. Het gerecht vraagt wat werk en best veel tijd, maar deze Griekse klassieker moet je vast en zeker een keer geprobeerd hebben. Jeroen Meus helpt je op weg!
Verhit een flinke scheut olijfolie. Stoof de fijngehakte ui en de geplette look. Voeg de fijne stukjes wortel en selder toe. Verlaag het vuur (zacht tot middelmatig) en laat enkele minuten pruttelen.
Snijd ondertussen de aubergine in dunne plakjes. Bestrooi met zout en laat even rusten. Het zout zal vocht uit de aubergineschijfjes trekken waardoor ze steviger zullen blijven.
Verhit wat olijfolie in een braadpan. Zorg dat de pan erg heet is en bak het lamsgehakt rul. Voeg toe aan de groentjes, samen met het tomatenconcentraat. Ook een beetje harissa (opgelet: pikant) mag er zeker bij. Geen harissa? wat gedroogde chili of rode Tabasco is ook goed.
Laat even inkoken en voeg er dan de rode wijn en de tomatenstukjes aan toe. Breng op smaak met peper, zout, marjolein, oregano, komijnpoeder en de kaneelstok. Laat anderhalf uur sudderen op een erg zacht vuur met het deksel net niet gesloten. Roer nu en dan. Je kan deze lamsragout ook een dag op voorhand bereiden.
Eenmaal de ragout klaar en op smaak is, kan je de béchamelsaus bereiden. Smelt de boter op een matig vuur en roer er de bloem onder. Laat even drogen op het vuur en voeg er vervolgens de melk stelselmatig aan toe. Blijf goed roeren. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
Neem een ruime ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Giet er een fijne laag béchamelsaus in. Schik daar een laagje aardappelplakjes op en kruid met peper en zout. Leg er een laagje courgetteschijfjes op en giet er een laag lamsragout over.
Leg opnieuw een laagje aardappelschijfjes (plus peper en zout), een tweede laag béchamel en vervolgens de schijfjes aubergine. Spoel deze evenwel eerst vluchtig af zodat het zout weggespoeld kan worden.
Doe er vervolgens opnieuw een laag ragout op, gevolgd door de rest van de groenten (courgette en aubergine). Bedek met een laatste laag aardappelplakjes en een flinke laag béchamelsaus.
Rasp de schapenkaas en bedek er de schotel mee. Schuif in een voorverwarmde oven (180°) en laat een uurtje garen. Controleer of alles goed pruttelt en de aardappelen voldoende gaar zijn alvorens te serveren. Laat indien nodig langer garen. Smakelijk!