VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
Leng met puree en champignons in kruidenboter
De Leng is een smakelijk visje dat, zeker qua smaak, best goed lijkt op kabeljauw. Er bestaat een witte en blauwe variant, de verschillen zijn echter bijzonder klein. Deze vissoort, ook wel Julienne genoemd, leent zich tot heel eenvoudige en zuivere recepten vanwege de volle maar gebalanceerde smaak. Perfect met gesmoorde champignons en een flinke schep puree!
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
20minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Bestrooi de stukken vis met peper en zout. Schik in een met olijfolie ingevette ovenschotel en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Schil de aardappelen en breng aan de kook in een royale hoeveelheid gezouten water.
  3. Snijd de champignons – was ze niet, dat neemt erg veel smaak weg – in dikke plakken (0,5 à 1 cm dik).
  4. Verwarm je oven op 160°. Schuif, eenmaal warm, de stukken vis in de oven en laat (afhankelijk van de dikte) 15 à 20 minuten garen.
  5. Verhit ondertussen een beetje beter en een scheutje olijfolie. Fruit de sjalot met de look. Voeg vervolgens de champignons toe en bak op een matig vuur aan. Blus met het glaasje witte wijn. Laat rustig uitkoken en voeg dan de kruidenboter toe. Laat rustig smelten.
  6. Giet de aardappelen, eenmaal voldoende gaar, af en stamp fijn. Voeg de melk toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Een eierdooier en/of een klontje boter kunnen eventueel ook, indien het smeuïger mag zijn.
  7. Werk de champignons af met peper, zout en de verse peterselie. Controleer of de vis voldoende gaar is en besprenkel met een beetje vers citroensap. Smakelijk!