Ook voor een lekkere en originele lasagne, kan je bij Jeroen Meus terecht. Deze wereldberoemde Italiaanse klassieker kan je op heel wat verschillende manieren klaarmaken. Deze variant draait rond ham en spinazie. Fantastisch lekker!
Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan of kookpot. Fruit de gesnipperde ui, knoflook en chilipeper (verwijder de zaadjes als het niet te pittig mag zijn).
Voeg het tomatenconcentraat toe en laat even aanbakken. Blus daarna met de witte wijn (of rode wijn, dat geeft een krachtiger resultaat). Laat droogkoken.
Overgiet met de tomatenblokjes (spoel de blikken uit met een beetje water en voeg ook toe) en voeg een kruidentuiltje van tijm, laurier en rozemarijn toe.
Werk de tomatensaus af met een beetje suiker, peper en zout. Laat sudderen op laag vuur. Verwijder daarna het kruidentuiltje en mix fijn.
Spoel de spinazie en laat goed uitlekken terwijl de tomatensaus pruttelt.
Smelt in een pan een klontje boter. Breng de boter op smaak door het teentje look op een vork te prikken en in de hete boter te roeren.
Stoof de spinazie in de boter en duw daarna in een zeef zo goed mogelijk uit. Laat rusten.
Maak de kaassaus door de boter te smelten en de bloem er onder te roeren. Laat even opdrogen zodat de bloemsmaak verdwijnt.
Giet al roerend de melk erbij tot een dikke saus. Werk af met de gemalen kaas, nootmuskaat, peper en zout.
Schep op de bodem van een ovenschaal een beetje tomatensaus. Leg daar een eerste laag lasagne-vellen op.
Bedek die laag met gekookte ham en spinazie. Leg daar dan weer lasagne-vellen op.
Overgiet met een laagje kaassaus en bedek wederom met pasta. Werk nu verder volgens hetzelfde systeem (tomatensaus – pasta – ham/spinazie – pasta – kaassaus – pasta – …) tot alle ingrediënten opgewerkt zijn. Eindig met een laag tomatensaus.
Bestrooi royaal met gemalen kaas en dek af met aluminiumfolie. Laat 10 minuten bakken op 180° met de folie, daarna 30 minuten zonder.
Serveer met verse rucola en een glaasje rode wijn. Smakelijk!