Lamsbout met venkel
Lamsvlees is een typische delicatesse tijdens de lentemaanden. Het malse en karaktervolle vlees heeft weinig nodig om echt te schitteren. Dit recept geeft een flinke lamsbout alle tijd van de wereld om te garen en wordt verrassend goed gecombineerd met venkel en patatjes. Perfect voor een feestelijk diner rond Pasen!
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
80minuten 2uur
Porties Prep Tijd
4personen 20minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
80minuten 2uur
Instructies
  1. Pluk de blaadjes oregano van de takjes, doe hetzelfde met de helft van de rozemarijntakjes. Hak de verse kruiden fijn.
  2. Rasp de zeste van de citroen. Meng met de verse kruiden, peper, zout en enkele eetlepels olijfolie tot een kruidige marinade.
  3. Maak een paar diepe insnijdingen rondom in de lamsbout met een scherp mes. Wrijf daarna grondig in met de marinade, probeer vooral de insnijdingen goed te vullen.
  4. Laat het vlees minstens twee uur marineren, bij voorkeur een dag op voorhand.
  5. Verwijder het groen van de venkelknollen maar bewaar dit voor de afwerking. Snijd de harde onderkanten weg en versnijd daarna in de lengte in kwarten of achtsten.
  6. Versnijd de aardappelen in partjes, schillen hoeft niet. Maak enkele inkervingen in de chilipeper en druk de lookteentjes even aan. Pellen hoeft niet.
  7. Doe de stukjes aardappel, venkel, het chilipepertje en de tenen look in een ruime ovenschaal.
  8. Overgiet met een royale scheut olijfolie en voeg de rest van de takjes rozemarijn toe. Kruid met peper en zout. Roer goed om en schik dan de lamsbout bovenop de groentjes in het midden van de schotel.
  9. Laat 45 minuten braden in een voorverwarmde oven (180°).
  10. Overgiet de groentjes met de wijn en bouillon. Laat verder garen tot het vlees naar wens gebakken is. Reken op 30 tot 45 minuten extra.
  11. Haal de lamsbout uit de oven en laat afgedekt onder aluminiumfolie rusten. Draai nu en dan om.
  12. Verlaag de temperatuur van de oven naar 140°. Roer de groentjes voorzichtig om en bedek met aluminiumfolie. Laat nog even verder garen in de oven terwijl het vlees rust.
  13. Serveer door de lamsbout terug op de groentjes te schikken en werk af met het groen van de venkelknollen. Heerlijk met een glaasje rode wijn. Smakelijk!