VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
Gestoofde rodekool
Alle culinaire hoogstandjes ten spijt, er gaat niets boven grootmoeders keuken: alledaagse, stevige en lekkere boerenkost zonder gedoe. Een absolute klassieker die tijdens de wintermaanden niet mag ontbreken: gestoofde rodekool. Het vergt dan wel wat moeite, geduld en fijne smaakpapillen (de finale kruiding is niet eenvoudig), het resultaat is telkens weer hartverwarmend. Aan de slag!
Porties Prep Tijd
8personen 15minuten
Kook Tijd
2,5uur
Porties Prep Tijd
8personen 15minuten
Kook Tijd
2,5uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd fijn. Hoe fijner je de kool snijd, hoe sneller deze gestoofd zal zijn. Spoel met water en laat uitlekken.
  2. Smelt de vetstof in een ruime kookpot en fruit de fijngesneden uien. Voeg de gesneden koel, samen met één eetlepel azijn, drie eetlepels water en wat zout toe. Laat een half uurtje stoven (met gesloten deksel) op een middelmatig vuur.
  3. Schil ondertussen de appels, ontdoe ze van hun klokhuis en snijd in brokjes. Voeg ze, na het half uurtje stoven, toe aan de kool en laat nog één tot twee uur verder stoven op een middelmatig vuur. Roer regelmatig.
  4. Voeg de suiker aan de rode kool toe en laat desgewenst nog even stoven zonder deksel om het overtollig vocht te laten verdampen. De saus kan je eventueel binden met wat aardappelbloem of de kool licht mixen.
  5. Kruid, indien gewenst, verder af met zout, azijn, suiker en/of peper. Zoals vermeld in de inleiding is dit geen eenvoudige stap, je kan de rodekool met die vier ingrediënten nog alle richtingen uitsturen. Let er enkel op dat je jezelf niet suf proeft – eet tussendoor telkens een stukje appel of brood.
  6. Serveer met gekookte aardappelen en spek, worst of pensen. Smakelijk!
Notities

Gestoofde rodekool laat zich makkelijk invriezen. Het kan dan ook interessant zijn om op voorhand voldoende plaats in de vriezer te voorzien of onmiddellijk twee kolen te bereiden – zo kom je de winter snel en met smaak door!