VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)
Gentse waterzooi
Wie lekkerbekt bij Belgische klassiekers, moet een echte Gentse waterzooi eens geprobeerd hebben. Dit recept zou al bestaan sinds de middeleeuwen en is een smeuïg kooksel (een ‘zode’ in een oud-Nederlands, vandaar zooi) van kip of vis, groentjes, aardappelen en room. Het is een smakelijke maaltijdsoep die je makkelijk zelf kan bereiden, op voorwaarde dat je een beetje geduld hebt. Ontdek in dit recept hoe jij de enige echte Gentse waterzooi met kip helemaal zelf kan klaarmaken!
Porties Prep Tijd
4personen 30minuten
Kook Tijd
1uur
Porties Prep Tijd
4personen 30minuten
Kook Tijd
1uur
Ingrediënten
Instructies
  1. Versnijd de ui in grove stukken, samen met de helft van de wortelen, de helft van de stengels selder en het groen van de preien.
  2. Doe de versneden groenten in een ruime stoofpot en vul aan met een flinke hoeveelheid water. Voeg de peperbolletjes, takjes tijm en blaadjes laurier toe. Doe er tot slot een flinke snuif zout bij.
  3. Breng de groentebouillon aan de kook. Voeg dan de stukken kip toe en vul eventueel aan met water zodat alles ruim onderstaat. Je kan ook een kip in haar geheel gebruiken, reken dan wel op een langere gaartijd.
  4. Laat de bouillon een half uurtje sudderen, tot het kippenvlees gaar is (het moet net niet van het bot vallen).
  5. Schil ondertussen de aardappelen en versnijd indien nodig in gelijke delen. Versnijd daarnaast de preiwitten, wortelen en stengels selder in fijne reepjes (Julienne).
  6. Haal de stukken kip uit de bouillon en zet opzij. Zeef daarna de bouillon, je hebt minstens 1 liter nodig. De groentjes en kruiden werp je weg, die hebben hun werk gedaan.
  7. Giet de gezeefde bouillon terug in de kookpot en breng weer aan de kook. Gaar de aardappelen in de bouillon (je kan ze ook apart in gezouten water koken, dat bespaart tijd).
  8. Schep de gegaarde aardappelen uit de bouillon en houd warm. Doe de julienne-groentjes in de kokende bouillon en laat heel kort garen. Eén à twee minuutjes volstaat, ze mogen nog een beetje knapperig zijn.
  9. Schep de groentjes uit de bouillon en houd eveneens warm.
  10. Maak een roux in een andere kookpot (of giet de bouillon er even uit en gebruik dezelfde pot) door de boter te smelten en er de bloem onder te roeren. Laat even bakken zodat de bloemsmaak kan verdwijnen.
  11. Giet stelselmatig de bouillon bij de roux op een zacht vuur. Blijf goed roeren. Voeg bouillon toe totdat je een dikke soep hebt.
  12. Kruid de waterzooi af met voldoende peper en zout. Laat nog even goed doorkoken.
  13. Klop de eidooier los in de room (een liaison). Voeg toe aan de waterzooi, roer om maar laat niet meer koken.
  14. Serveer in diepe borden. Leg er eerst enkele stukken kip in (verwijder eventueel het vel), schik er enkele aardappelen rond en schep er julienne-groentjes bij. Lepel er flink wat waterzooi over. Bestrooi tot slot met gesnipperde peterselie. Smakelijk!
Notities

Tegenwoordig is de traditionele bereidingswijze met kip. Vroeger was het echter vis, je kan dus lekker variëren naar wens. Ook met de groentjes kan je naar smaak selecteren. Het basisprincipe van een waterzooi is makkelijk te bewaren wanneer je met compleet andere ingrediënten werkt.