Gegrilde zalm met pijnboompittensalsa (Ottolenghi)
Dit recept ontstond op een grappige manier. In de film ‘Bridget Jones’s Baby’ wordt het klaargemaakt als zou het een recept van topchef Yotam Ottolenghi zijn. Dat was verzonnen. Tot de chef de anekdote hoorde, en er dan maar effectief een gerecht van maakte met zijn typische signatuur: gebakken zalm met een verfijnde en verrassende salsa met pijnboompitjes, selder, olijven, kappertjes en rozijnen.
Zet de rozijnen onder met kokend water. Laat een half uur weken.
Smeer ondertussen de zalmfilets in met een beetje olijfolie. Breng ze op smaak met een flinke snuif peper en zout.
Doe 75 ml olijfolie in een ruime pan. Bak de grofgehakte pijnboompitjes met de stukjes selder gedurende enkele minuten aan. Roer regelmatig.
Haal de pan van het vuur eenmaal de pijnboompitjes mooi kleuren. Roer er de kappertjes (met twee eetlepels van hun azijn), olijven en saffraan door.
Breng de salsa op smaak met zout, gesnipperde peterselie, zeste van citroen en een beetje vers geperst citroensap. Roer er tot slot de geweekte (en uitgelekte) rozijnen door.
Bak de zalmfilets aan in een beetje olijfolie. Bak ze eerst op de velkant gedurende 3 minuten, draai om en laat nog 2 tot 3 minuten verder garen.
Serveer de gegrilde zalmfilets met een flinke schep salsa. Versier desgewenst met nog wat peterselie of het loof van de selderstengels. Smakelijk!