Côte à l’os met geconfijte aubergine op de barbecue (Jeroen Meus)
Liefhebbers van een geslaagde barbecue weten dat de hoofdrol voor een lekker stuk vlees weggelegd is. In dit smakelijke recept van Jeroen Meus gaat die titel naar een Côte à l’os, één van de lekkerste stukjes rundsvlees. Vergezeld van een smeuïge aubergine-bereiding en aardappeltjes, zorg je zonder veel moeite voor een heerlijk luxueuze maaltijd die helemaal op de BBQ kan klaargemaakt worden.
Laat het vlees op kamertemperatuur komen terwijl je de barbecue aansteekt.
Halveer de aubergines (de steeltjes mag je wegsnijden) en maak enkele diepe insnijdingen in een ruitjespatroon in een vruchtvlees.
Pel de helft van de teentjes look en versnijd in dunne plakjes. Duw de teentjes look in de insnijdingen, samen met enkele blaadjes rozemarijn.
Kruid het vruchtvlees van de aubergines met peper, grof zout en besprenkel er wat olijfolie over. Leg de helften terug op elkaar en pak in met aluminiumfolie.
Laat de aubergines 20 minuutjes garen op een hete barbecue, bij voorkeur onder deksel (of in een oven op 180 à 200°).
Doe de aardappeltjes in een vuurvaste ovenschaal, samen met de andere helft van de look (pellen hoeft niet, kneuzen volstaat), tijm, oregano en rozemarijn. Kruid met peper, zout en overgiet met een flinke scheut olijfolie. Roer om.
Laat ook de aardappeltjes 20 à 25 minuutjes garen op de barbecue (bij voorkeur onder deksel, of ook weer in de oven). Roer nu en dan om.
Breng het vlees op smaak met voldoende peper en zout. Wrijf in met een beetje olijfolie.
Schroei het vlees langs beide kanten dicht op een hete barbecue. Prik zeker niet in vlees (dan gaan de heerlijke sappen verloren). Laat daarna nog een tiental minuutjes langs elke kant verder bakken op een minder heet plekje op je barbecue.
Controleer of het vlees voldoende gegaard is door er in te duwen met je vingers. Hoe meer weerstand, hoe gaarder het vlees. Pak, eenmaal naar wens, in met aluminiumfolie en laat nog even rusten.
Maak ondertussen de aubergine-confijt door het vuchtvlees – zonder de knoflook en rozemarijn – uit te schrapen. Roer het gare vruchtvlees om en prak eventueel wat fijner. Breng verder op smaak met een scheutje balsamico, peper en zout.
Versnijd het vlees in plakjes van een centimeter breed en serveer met de aardappeltjes en geconfijte aubergine. Heerlijk met een glaasje krachtige rode wijn. Smakelijk!