Een pittige chili con carne die alle tijd van de wereld heeft gekregen om zachtjes te garen is een heerlijk voorbeeld van rasechte comfortfood. Dit hartverwarmende stoofschoteltje uit centraal-Amerika met gehakt, chili en bonen is heerlijk met rijst of brood. Er bestaan talloze recepten, hieronder kan je de methode van ‘naked chef’ Jamie Oliver terugvinden. Perfect om een grotere groep te bedienen, of om een extra portie in te vriezen.
Dompel de gedroogde chilipepers onder in kokend water. Laat even weken.
Snipper ondertussen de rode ui, teentjes knoflook en enkel de steeltjes van het bosje koriander fijn (bewaar de blaadjes voor de afwerking).
Hak de chilipepers fijn. Verwijder de zaadjes (of een deel) indien je chili niet te pikant mag worden.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime pan. Stoof de gesnipperde ui, knoflook, koriander en chili gedurende enkele minuten.
Snipper ondertussen de wortel in fijne stukjes en voeg toe.
Breng het stoofpotje royaal op smaakt met flink wat gerookt paprikapoeder, de helft van de komijnzaadjes en het kaneelstokje. Laat nog enkele minuten aanbakken.
Haal de geweekte chilipepers uit het water (giet niet weg!), hak fijn en voeg eveneens toe.
Voeg het gehakt toe en bak rul.
Overgiet met het water waar de gedroogde chilipepers in weekten. Vul meteen aan met de ingeblikte tomaten. Kruid met peper en zout. Laat één tot twee uur rustig pruttelen, tot de saus ingedikt is. Roer nu en dan.
Schroei ondertussen de paprika’s en laat nog 5 tot 10 minuten stoven. Zo kan je het vel er netjes afhalen en is het vruchtvlees net gaar.
Versnijd de gegrilde paprika’s in reepjes en voeg toe.
Verhit een antikleefpan en rooster de andere helft van de komijnzaadjes. Voeg na een tweetal minuten een scheut olijfolie toe en bak de rode bonen kort aan. Kruid met peper en zout.
Kruid de chili naar wens bij. Werk af met de rode bonen en korianderblaadjes. Lekker met zure room, rijst en/of krokant brood. Smakelijk!