Een Bistecca Fiorentina, ofwel Florentijnse biefstuk, is een heerlijke specialiteit uit Firenze. Een flinke T-bone steak (maar je kan ook met een entrecôte aan de slag) wordt onbehandeld gegrild en achteraf gekruid. Heerlijk en puur Italiaans eten! Njam-chef Pepe Giacomazza geeft je in dit recept zijn versie, vergezeld van gebakken krieltjes en een verrassende salsa verde.
Spoel ondertussen de krieltjes en kook ze beetgaar in gezouten water. Schillen hoeft niet.
Laat een grillpan goed heet worden. Schroei de steak langs beide kanten dicht, vetstof is niet nodig. Laat telkens enkele minuten schroeien zodat het vlees ongeveer een kwartier (of langer, naar smaak) heeft kunnen bakken.
Haal het vlees uit de pan en laat afgedekt onder aluminiumfolie rusten.
Hak de blaadjes rozemarijn en salie fijn. Meng met zeezout en zwarte peper. Stamp de kruidenmengeling fijn in een vijzel.
Schik de krieltjes in een ovenschaal. Bestrooi met de helft van het kruidenzout en voeg het takje tijm toe. Overgiet met een scheut olijfolie en roer goed om.
Laat de krieltjes enkele minuten bakken in een voorverwarmde oven (180°).
Snipper de rode ui en doe samen met de kappertjes, olijven, witte wijnazijn, peterselie en oregano in een blender. Voeg een scheutje olijfolie toe en mix tot een gladde salsa.
Meng de rucola met wat vers geraspte Parmezaanse kaas.
Versnijd het vlees in dikke plakken, kruid met de rest van het kruidenzout en besprenkel met olijfolie. Serveer met wat salsa, enkele krieltjes en rucola. Smakelijk!