VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Bechamelsaus
De enige echte, onverslijtbare klassieker uit de Franse keuken die elk seizoen past? Bechamelsaus, natuurlijk! Deze smeuïge saus op basis van boter, bloem en melk kennen we in de volksmond als ‘witte saus’ en is vooral een succes bij gegaarde groentjes zoals bloemkool, broccoli, kool,… Benieuwd naar het traditionele basisrecept?
Porties
4personen
Kook Tijd
15minuten
Porties
4personen
Kook Tijd
15minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter in een steelpan op een matig vuur.
  2. Haal de pan van het vuur en roer de gezeefde bloem met een garde door de gesmolten boter.
  3. Verhit zachtjes zodat de bloemsmaak kan verdwijnen. Blijf roeren zodat er geen klonters ontstaan.
  4. Giet de melk stelselmatig bij de roux op een zacht vuur terwijl je goed blijft roeren.
  5. Laat de saus warmen tot ze mooi ingedikt is tot een smeuïge maar vloeiende saus. Werk af naar smaak met nootmuskaat, peper en zout. Smakelijk!
Notities

Tip: witte peper geniet de voorkeur van veel chefs omdat het minder opvalt in de witte saus tegenover zwarte peper. Bovendien is de smaak iets subtieler. In de traditionele Franse keuken wordt ook wel eens laurier toegevoegd.